Forsiden
Home
Siste nytt
News
Hundene
Our dogs
Om oss
About us
Kull
Litters
Planer
Plans
Fotoalbum
Photos
Filmsnutter
Films
Linker
Links
Til minne
Late dogs
Kontakt
Contact
Gjestebok
Guestbook

Vinteren 2007 -> 2008/Winter of 2007 -> 2008
Mauser & Emil
28.03.08

Et par problemer../
A couple of problems...

Det står jakt og atter jakt på tapetet for tiden, og i den forbindelse må det jo bare dukke opp problemer. Nå har jeg i utgangspunktet titelert Mauser til å være "problemhunden" vår: ikke kan han gå å legge seg på kommando, ikke "vent" og ikke sitt-og-bli, og alt dette (og mye mer!) ber jeg han om å gjøre fordi jeg er så vant til å gi Emil disse beskjedene :) Gammel vane er vond å vende er det noe som heter...
Men nå har også Emil kommet opp med et mildt sagt irriterende problem.
Midt i en heller lystbetont apportering kan han finne på å begynne å snuse på noe interessant, gjerne tisseflekker, før han går videre på øvelsen - og da i maksimalt tempo igjen. Forstå det den som kan, men dette tolereres IKKE, og jeg har derfor de siste dagene gått inn for å la han jobbe på svært luktbefengte plasser.
Heldigvis øyner jeg håp for at jeg klarer å plukke av han disse nykkene. Om det har noe med vår og løpetid å gjøre vites ikke, men uansett - for et kjipt problem å ligge i hardtrening på (er jeg den eneste i verden som har opplevd dette?). Jeg skal i allefall gi han en siste sjanse før jeg truer med kastrering...! Det blir tispe neste gang, takk!
For øvrig går resten av jaktmomentene kjempebra, og jeg trøster meg med dèt så lenge.

Langfredag trente vi jakt sammen med Retrieverklubben på Øysand. Emil jobbet bra til tross for å ha sittet i bilen hele dagen mens han ventet på at jeg skulle bli ferdig på jobb. Han lå generelt et hode lenger fram enn det jeg synes er optimalt, men satte seg fint på skudd likevel. Fine greier.

Påskeaften gikk Stein Roar, jeg og Emil på ski til Samsjøen før jeg skulle på jobb. Mauser var også med, men satt for det meste opp i sekken. Skott ligger for tiden brakk hjemme med brukket tå... 2. påskedag hadde jeg omsider en etterlengtet fridag, og den tilbragte vi på skitur ved Samsjøen igjen. Deilig med avkobling før arbeidsuka tok fatt på ny.

Tirsdag var Jannike, Geir, Wenche, Henrik, Johanna og jeg samlet på Øysand for jakttrening med våre respektive håpefulle.
Som nevnt var Johanna og jeg på jaktkurs forrige helg, og ønsket å prøve å lære bort noen sabla fine treningsmetoder som vi gikk gjennom på kurset. En stor takk må rettes til Anita og Inga-Lena, som har økt kunnskapskurven vår betraktelig! Etter hva jeg har lest på hjemmesidene, sitter alle igjen med et og annet postivt etter denne treningen, og fikk noe å øve videre på hjemme fram til neste treff!

I går møttes jeg og Emil, Johanna og Jing på Eberg for en liten trenings- og sosialiseringsøkt før infomøte med styret i Retrieverklubben. Emil apporterte villig dummyer i nærkontakt med alskens tisseflekker, og dermed var humøret og kvelden reddet for min del ;)
Dere har vel kanskje forstått at jeg stiller en del krav til Emil (et aldri så lite petimeter?), men det skal til gjengjeld veldig lite til for å glede meg...!

I dag har vi igjen hatt en vellykket dag med både trening og tur i deilig vårsol.
Vi startet dagen med en tur til Storvatnet, hvor jeg la ut fire små felt til Emil.
Målet for dagen var å få Emil til å starte søket mest hensiktsmessig, altså inne fra linja og utover (nok et tips fra Anita Norrblom). Tenk hvor mye ujaktet mark hunden forstyrrer når han starter søket ytterst i feltet. Denne tanken har ikke slått meg før, foruten på dirigeringsøvelser.
Som alltid raste Emil ut i stort tempo - forbi dummyene som jeg hadde lagt helt inne ved grunnlinja. Denne maratonløperen... Han har ingen problemer med å dekke feltet, men har alltid startet søket lengst ut. Det var jo slik vi lærte inn bruksfelt, og da ble det automatisk denne løsningen også i jaktfelt. Nå fikk han noe nytt å bryne seg på, og jeg tror nok han fortsatt med glede vil søke også lengst ut i feltet. Han er en gjenstridig søker som ikke gir seg før dummyen er funnet eller han kalles inn på linja igjen.

Vi nærmer oss nå med stormskritt 30. mars - da Ginny skal prøve seg på Dummy-F testen for å forhåpentligvis bli godkjent avlstispe i tyske DRC og VDH. Det er avgjørende for en parring mellom Ginny og Emil at hun består denne testen.
Hvis hun ikke er Dummy-F godkjent, vil ikke valper etter henne få godkjent stamtavle. Denne testen kan sammenliknes med vår A-prøve, men uten vilt (vilt er ikke tillatt verken å trene med eller å bruke på prøver i Tyskland). Det finnes èn mulighet til
20. april, men etter denne datoen vil det være for sent å be om godkjenning av parringen i forhold til Ginnys førstkommende løpetid.
Så da krysser jeg fingrene og reiser til fjells på søndag for å roe nervene fram til resultatet foreligger.... Får jeg be om at flere krysser det de måtte ha av fingre og labber..?

En oppdatering er for øvrig gjort under "Framtidsplaner" og "Meritter" .
Sidene framstår nå forhåpentligvis noe mer oversiktlig.
Bilder fra påska finner du her!


For the time beeing hunting, hunting and more hunting are our main events. Of course some problems will arise (how i dislike this!). And WHAT an annoying problem: right in the middle of a pleasurable retrieve at the highest speed you can think of, he stops to sniff an arbitrary spot before he continues doing his task. This will not under any circumstance be tolerated, and the last few days I have mainly been training Emil in areas with lots of smell from other animals.
Luckily I see there is hope to get rid of these whims as he has responded quite well to the training. What a lousy problem, and how did it appear? Does it come from springtime and bitches beeing high or what...? Anyway, I am willing to give him a chance before threatening him with castration! (And then he would shurely be listening I believe!)
But the next time I want a bitch, please...!
Now, the other huntingtasks he solves splendidly, and meantime I will try to find comfort in this fortunate condition.

Saturday and Monday Stein Roar, myself, Emil and Mauser were skiing at Samsjøen in delicious Eastersun! Mauser mostly sat in the backpack, and seemed to be satisfied with the situation. Skott had to stay at home because of a broken toe, poor guy.

Friday and Tuesday we were attending huntingpractice with our trainingbuddies.
As you know, me and Johanna were at a huntingcourse last weekend, and we hope to teach our friends several of the really good trainingmethods we learned from Anita and Inga-Lena.

Yesterday Johanna and Jing, me and Emil met for a short training- and sosialization working spell before attending a meeting with Retrieverklubben. Emil willingly and repeatedly retrieved dummies close to dog-pee, and my mood and the rest of the evening was saved!
You have probably come to understand that I am demanding when it comes to
dog-training, but yet I am quite easy to please as well!

Today we have had another successful practice and lovely experience.
We went for a walk to Storvatnet, where Emil got four fields to search. Emil has always been a firework in fieldsearch, but he has been taught to start the search far out in the field, and not at the starting line. This is the way we learned to do it in working dogsport, and we kept on doing it this way also in fieldsearch within hunting.
We have come to learn that this way of working may disturb field which has not yet been hunted. I now want to make Emil start the search at the starting line. I believe he will still be searching far out even though he will have to be practicing this for some time to come. He is very eager in his search, and won`t come in until he has found a dummy or beeing called back to the line.

We are now closing in on 30th March, when Ginny is trying out for the Dummy-F test. This is all too exciting! I cross my fingers, and hope that most of you will do your best crossing both your fingers and paws...!

An update has yet again been done on "Future plans" og "Achievments" .

Bilder/Click here to find pictures from the Easter

We wish all our friends a happy Easter!

Emil
18.03.08

Jaktkurs på Fosen/
Huntingcourse at Fosen

For en fantastisk fin helg vi har hatt på Fosen - dèt til tross for heller dårlig vær.
Men nå var det ikke på grunn av været vi hadde tatt turen dit, men snarere et etterlengtet jaktkurs. Instruktørene var to svenske damer; Anita Norrblom i begynnergruppa og Inga Lena Djurberg i videregåendegruppa.
Jeg visste på forhånd at disse instruktørene var svært dyktige, og at Anita hadde bred erfaring innen tollere og deres fordeler og ulemper i forhold til jakt. Men at de skulle vise seg å være av aller ypperste klasse, dèt var en svært positiv oppdagelse!
Begge instruktørene hadde munndiarè, og kunne svare enkelt, konkret og forståelig på et hvert spørsmål, og bar tydelig preg av å ha mange år på baken med jakttrening med alle typer hundemateriale, også de som er litt mer utfordrende enn andre.

Fredag kveld hadde vi teori, noe som i utgangspunktet kan høres kjedelig og unødvendig ut, men FOR et fyrverkeri av en "forelesning"! Det var mildt sagt svært interessant å lære om hundens "motor", "karosseri" (nervekonstitusjon) og framfor alt "bremsen". Langt de fleste begynner med å trene hundens "motor", mens de egentlig burde ha startet med å finne "bremsen" (til dere tollereiere: BREMSEN først altså!)
Videre gjennomgikk instruktørene nødvendigheten av å ha de fire grunnstenene i orden: kontakt (ro), lydighet (sitt/fot/kom i alle situasjoner), stadga og passivitet. Med det siste menes at hunden skal ha en indre ro. En hund som sitter å dirrer ved fot uten å bryte ut er ikke passiv, men lydig og svært stresset.

Vi ble bedt om å si hva vi forventet av hunden i en jaktsituasjon, og dette kom opp: arbeidsvillighet, samarbeidsvilje, ro og stillhet, engasjement, konsentrasjon, den skal forstå sin fører.
SNU SÅ DENNE LISTEN, OG DEN BESKRIVER HVORDAN DERE SKAL OPPFØRE DERE I SAMME SITUASJON.
Ganske skremmende men veldig riktig, eller hva ;)

Lørdag begynte vi med lydighet, for å se hvor landet lå hos alle deltakerne på de respektive gruppene. Jeg og Emil, og Johanna og Jing havnet på ulike grupper, slik at vi fikk samlet inn tips og råd fra begge instruktørene på både hvordan vi skal begynne å trene med en ung hund som Jing, og hvordan vi gradvis skal utvide treningen når hunden blir mer erfaren, som Emil er på vei til å bli.
Alt som ble sagt og gjort er nå notert, diskutert og lagt på harddisken!

Tilbake til lydigheten. Jeg hadde på forhånd håpet at Emil skulle vise seg fra sin værste side gjennom kurset, slik at jeg kunne få god hjelp fra instruktørene på problemene som måtte oppstå, men desverre.... Problemene lot vente på seg, og Emil oppførte seg kjempebra. Lydigheten var på plass, og han gjorde akkurat som han hadde fått beskjed om. Ett forsøk på knalling oppsto imidlertid, noe som ikke er likt han, men det får vi bare ta tak i å jobbe med, slik at jeg blir 100% sikker på at han blir sittende i enhver situasjon. Det ble nok litt mye å holde styr på for han med syv andre apporterende hunder rundt seg. Hvilken dummy er min og hvilken er andres?
Vi ble tipset om å begynne med navnet på hunden før en øvelse, for deretter å gi kommando for oppgaven. I og med at det nok etter hvert kommer flere tollere i denne husholdningen synes jeg dette høres smart ut, og har bestemt meg for å innføre det.
Det kan selvfølgelig lønne seg å ha dette ritualet selv om man bare har èn hund, ettersom det alltid skal jobbes sammen med andre hunder under en jaktprøve i åpenklassen.

Det dukket opp masse treningstips under lydighet- og passivitetsøvelsene, men alle kan ikke nevnes her. Ett råd må likevel tas med: det kan være VELDIG lurt å vende mot venstre under jaktfot, slik at du ikke mister hunden bak deg når du vender. Det kan komme et skudd bak dere i det dere snur, og da kan hunden være borte før du rekker å snu deg helt rundt... Dette er heldigvis noe jeg har gjort hele veien, og henger nok mye sammen med at jeg har en SVÆRT kjapp hund, som kan forvinne på et blunk hvis jeg ikke har kontroll på han :) Mange tollereiere vil nok ha samme "positive problem" på denne fronten.

Videre trente vi mange ulike former for markering. Utrolig mange råd å ta med seg her, og jakttreningene til Retrieverklubben blir nok fra nå av mye mer variert enn tidligere...! Hete tips; la ALDRI hunden få gjøre det den forventer seg og la den ALDRI ta egne initiativ (gjelder spesielt tollere, som innehar store forutsetninger for å utvikle stress!), og skal du først trene markeringer, så tren minnesmarkeringer.

Søndag trente vi fløytesignal og linjetag/dirigering.
Man skal jo ha så få kommandoer som mulig, men en kommando jeg fikk sansen for, og som jeg ikke har innført er "ut og over" ved fremadsending mot f.eks. en murvegg eller annet hinder hunden må forsere. Hunden vil med stor sannsynlighet vanligvis stanse ved et slikt hinder og søke der, og det kan bli mye mas for å få hunden til å forstå at den skal over hinderet når du står med lang avstand mellom deg selv og hunden. Jeg tenker derfor å lære inn "ut og over" for å spare på eventuelt sinne og frustrasjon!

Jeg har visst også en tendens til å skyve Emil bort fra meg i det jeg skal sende han ut på linjetag, og lener meg for mye mot han. Etter litt eksperimentering, hvor Emil til sin store glede fikk hente apporten på to meters avstand flere ganger, tror jeg at jeg har funnet en stilling som passer både meg og Emil. Terpe, terpe....

Siste øvelse på søndag var å sette sammen alt det vi hadde gått igjennom i èn øvelse: Walk-up. Vi hadde prøvd samme øvelse på lørdag også, men da på et langt mindre område, og med fire og fire ekvipasjer. Nå var vi åtte som stilte til start, med heller slitne hunder kan man si...!
Vi hadde på forhånd lagt ut to felt rundt området der vi sto, og instruktør Inga Lena hadde også lagt ut dummyer skjult for oss. I tillegg ble det skutt og kastet markeringer. Hundene ble vekselvis sendt ut i søk, lange dirigeringer og på markeringene, og klarte seg fantastisk bra!! Jeg tror ikke en eneste hund valgte den fristende markeringen framfor å bli dirigert ut til en skjult dummy, og DET er i allefall jeg stolt av at Emil klarte (til tross for at han var svært het den første delen av øvelsen, og jeg måtte gi alt jeg hadde for å holde han i tøylene). Men det gikk: han roet seg etter hvert, og jobbet svært bra uten å gjøre de store tabbene. Ett forsøk på knalling skal jeg glatt tilgi når resten fungerte så bra. (Vi sniffer såvidt borti en AK start nå...). Aldri hadde jeg trodd at denne øvelsen skulle gå så godt.
Jeg forstår egentlig ikke hva det er med denne lette rumpa til Emil, han som aldri har knallet tidligere. Begge gangene han forsøkte var rett etter at han hadde hentet en dummy selv, og det ser ut til at han i kampens hete tror at sidemannens "apport" kommando kommer fra meg. Jeg tror virkelig han prøver å være oppriktig lydig.
Nå blir det sabla mye trening på sitt og bli med forstyrrelser i form av at andre kommanderer "apport", for dette skal vi komme til livs!

Mange lovord ble gitt om Emils opptreden og framtidsutsikter fra Inga Lena ("är Emil alltid så bra?"), og jeg har sugd til meg hvert ord hun har sagt. Hun har (som så mange andre instruktører og dommere) sett alt for mange "dårlige" tollere som hun selv sier, og ble positivt overrasket over både Emil og Bounty.
Tusen takk til Johanna og Jing for kjempetrivelig samboerskap og reisefølge!
Det er alltid like gøy å campere med dere. Nattapraten begynner å bli obligatorisk, og det var kjempefint å bli bedre kjent også med lille Jing-Ping! Emils ører ble behørlig bitt og dratt i under hele oppholdet, og det ser ikke ut til at han slipper unna her hjemme heller nå når Mauser har kommet i hus.
Et hjertlig takk også til Randi Rotvold som har gitt meg tillatelse til å legge ut bildene hun tok av Emil under kurset! (Alle bildene av Emil er tatt av henne).

Nå skal vi trene flittig, men fornuftig fram mot neste jaktkurs 24.-25. mai, hvor ekteparet Gjøtterud skal avholde kurs for viderekomne.

Vi har som kjent fått lille Mauser i hus. En aktiv liten rakker, som har perforert sine brødres edlere deler med sine piraya-tenner, og stadig henger i Emils skjegg og trekker opp stemningen. Uredd alt, men ydmyk nok til å ta imot et "nei". Og sannelig tror jeg pjokken har hjerne også, som allerede har lært seg å sitte på kommando...
(Eller så er han bare kjempesmart, som har funnet ut at det lønner seg å høre etter).
Emil må sies å være tålmodigheten selv, som tolererer alle påfunn fra Mauser, men matskålene til sine brødre har Mauser`n imidlertid innsett er lurest å holde seg unna!

Noen nye linker er også lagt inn.
Bilder fra helga finner du her


What a pleasant weekend we have had at Fosen - in spite of bad weather.
But we weren`t there because of the weather, but a huntingcourse with two sweedish ladies as instructors; Anita Norrblom in charge of the beginners class and Inga Lena Djurberg leading the advanced class.

Friday night we had the instructors giving us lections concerning the different sides of the dog, like its "motor", "body" (nerveconstitution) and last but not least the "brakes".
All too many (myself included) are starting off with pushing the dogs "motor", when what they really should be doing is finding and using the "brakes"!
So: To all of you Toller-owners: BRAKES first!
Further the instructors gave us the explanation on why the four foundation stones (contact, obedience, calmness and passivity) has to be in order before introducing huntingpractice.

We were asked to say what we expected from our dogs, and these were the answers:
will to work, will to cooperate, calmness and staying quiet, engagement, concentration and understanding his leader.
Now you turn the list around and it will also say how you should act towards your dog...!
A bit scary, but very true.

Saturday we started of with obedience, to see how everyone was standing as about now. Luckily, me and Emil, and Johanna and Jing were placed on different groups.
Then we were later gathering all the advices given from both the instructors, to get as much as we could from the course. Jing is yet young, while Emil has gotten a bit further, and now we have learned to know how to both start of training a young dog, and how to gradually build a more learned one. Everything is now written down for later!

Now, back to the obedience. I had been hoping for Emil to show himself from his worse side, to get plenty of help from the instructors, but sadly... Emil behaved very well, as he has been doing for some time now. One attempt on steeling someone elses dummy did actually occur, and that is not like him. But then I know that in a very stressful situation, I can`t trust him 100% to be seated. But I have to excuse him just a little, as I really think he is trying his best to be obedient. Though in this kind of situation, after retrieving a dummy himself, he thinks he hears my voice saying "retrieve" also the next time.
We all got the tip of saying the dogs name before giving the command of what to do, and I will absolutely give this a try! It make things easier both in competitions and if I am to get more tollers than just Emil (which I am...!)
Yet another tip was to turn left when changing directions. Then you will always have the dog in sight, not giving him the opportunity to run of. Luckily we have been practising this from day one, probably because I have a VERY swift dog who could have been gone in just a sec if I haven`t had him under control :) I am sure this rather positive "speed problem" is known by many of you Toller-owners.
Other important tips are to never let the Toller get to do what it expects, and never do anything on its own initiative.

Sunday we had flutesignals and direction giving on the agenda.
I will now be teaching Emil the command "ahead & over", as I dicovered the advantage when the dog is to be sent over an obstacle. It will often stop in front of the obstacle and start searching there, and you will have to give him a new command from quite a long distance.
If the dog knows the meaning of the term "over", he knows he is to force an obstacle before searching the second you send him out.

I also got to learn that I am probably leaning too much towards Emil when giving him the "ahead"-command. After trying some different positions, I think I have found the one suitable for both me and Emil.

The last exercise on Sunday was an extended walk-up, starting eight rather exhausted dogs and owners.
Previous to the task, we had been placing dummies within two fields nearby, and Inga Lena had also been throwing some dummies in places hidden from our sight.
We were walking on line, Inga Lena was shooting and throwing dummies. The dogs had to get the dummies doing field search, being given directions by their owners or retrieve the fallen dummy, and they all did splendid work! I was so proud of Emil managing to do this task, as it went on for quite some time. This is probably the biggest "long lasting" test we have ever done, and it demands a great deal of concentration from the dogs.
In comparison the tests in beginners class lasts for only about 20-25 minutes, and you have several breaks between the tasks...
I hope with some more practising we are able to start in open class real soon!

Our instructor was praising Emil, his abilities and his future. After seeing so many "not very good" Tollers as she said, she was very positively surprised by both Emil and Bounty.
I would like to thank Johanna and her Toller bitch Jing for beeing the best cohabitants and travelling companions I could think of - this time as well!
Also the biggest THANK YOU to Randi Rotvold for giving me the permission to publish the pictures taken of me and Emil at the course!

The days to come we will be practising eagerly, but reasonable until the next huntingcourse 24th May.

As you now know Mauser has moved in with us. He is an active little lad, who has already been biting his brothers manhoods with his sharp teeth, and he is constantly dangling from Emils shaggy hair when awake. He isn`t scared of anything, but wise enough to understand the term "no". I believe he has a brain as well, as he already understands the command "sit"...
Emil is the Patience himself, as he tolerates all of Mausers ideas, but that is also how male dogs generally should behave in my opinion.

Bilder/Click here to find pictures from the huntingcourse!
14.03.08

WELCOME TO OUR HOME MAUSER!!!

Mauser & Emil
12.03.08

Nok en liten oppdatering på "Familien min" og "Meritter".
For øvrig blir morgendagen spennende: Mauser skal flytte inn i sitt nye hjem, og Elisabeth og Stein Roar får igjen prøve seg som "småbarnsforedre"...!

Another miner update on "My family" and "Achievments".
Also tomorrow will be an exciting day, as Mauser is moving in with us, and Elisabeth and Stein Roar will once more be testing their parenting-skills...!

11.03.08

Lavinekurs og godkjenning klasse C/
Avalanche course and approval of class C

Da har vi kommet hjem fra nok en fantastisk trivelig og vellykket helg med Norske Redningshunder. Jeg kan ikke få skrytt miljøet i denne foreningen nok opp i skyene
- for en herlig og inkluderende gjeng!
Fredag morgen var det bare å pakke sekken og ta fatt på oppoverbakkene mot treningsområdet. Vel framme, og etter litt press fra forsamlingen (les: Jorg) gikk jeg rett på å sende Emil på lukket grav første gang han skulle ut i bresjen. Jeg er vel kanskje litt pinglete i forhold til å sende Emil direkte på en utfordring, og går som regel tilbake et hakk eller to i vanskelighetsgrad for at han skal lykkes med det han gjør til enhver tid. Det ser ut til at jeg kan legge denne forsiktigheten på hylla en stund, for Emil hadde det klart for seg hva han skulle gjøre, og gikk rett på hula og gravde ivrig.

Alle hundene så ut til å ha vokst på oppgaven siden forrige samling, og hadde tydelig kommet et steg videre. Nordic var jo som alltid en stjerne, mens Fenris ikke var det spøtt redd for å leke inne i hula lenger. Emil trenger ikke på noe vis å sendes på åpen grav lenger, for figurantdrifta overgår alle sperrer han noen gang har måtte hatt med å slutte å grave så snart han har fått hull på snøhula. Nå skal han inn uansett snømengde, helt uten nøling må vite...!

Etter teoretisk gjennomgang av snøskred fredag kveld var det igjen klart for praksis lørdag morgen med Martin Bøe som instruktør.
Litt bakoversveis til tross for at lua satt godt på plass; nå skulle vi få en ukjent oppgave, med innlagt taktisk opplegg på hvordan vi ville løse oppgaven. Kjære meg. Allerede?? Her var det om å gjøre å ha fulgt med i timene, for nå skulle jeg liksom opptre som "ekspert" med lavinehund, selv uten å ha sett en slik oppgave bli utført tidligere. Jeg hadde sett for meg at denne oppgaven skulle komme først søndag ettermiddag...
Men, men... Nervene for prøver og tester har vært sporløst forsvunnet siden jaktprøve nummer to, så vi stilte med godt mot og et smil.

Vi fikk forutsetningene servert av Martin, og kom oss da gjennom den taktiske delen teoretisk sett. Deretter var det klart for den praktiske delen. Emil slo straks på ei grav, og smatt inn - for deretter å komme i full fart ut av hula bærende på et reinsskinn..! Eh.... Det var vel ikke apportering vi skulle gjøre nå? Men skinnet ble da avlevert til mor, og vi fortsatte videre som om ingenting hadde skjedd (bortsett fra hysterisk latter fra publikum). Emil begynner å bli kjent for sin "underholdningsfaktor" på prøver, så dette var vel i og for seg ikke noe nytt.
Videre søkte gutten fint, fant figuranten uten problemer og gravde seg inn. HURRA! Men var det flere figuranter? Vi hadde for såvidt gått over feltet - trodde jeg. Men hva hadde skjedd bak min rygg? Martin hadde selvfølgelig vært utspekulert og lagt ut en ny figurant i hula Emil hadde funnet reinsskinnet i, mens vi var opptatt med påvisning av figuranten. Da vi gikk gjennom feltet andre gang, slo Emil så klart på fert fra den nå åpne hula, som jeg selvfølgelig trodde var tom. Fine greier! Stol på hunden, og han ordner opp! Kjempemoro med en slik oppgave, men jeg kan ikke si jeg følte meg særlig godt forberedt - men kjenner jeg Martin rett var nok det meningen også :) De feilene jeg gjorde i denne oppgaven vil jeg nå sannsynligvis ikke komme til å gjøre igjen...!

Søndag var det lagt opp til B og A-prøver. Det var blitt mildt i været og det blåste frisk, og forholdene var derfor heller dårlige. Gravene som var laget ble raskt isete på innsiden pga. figurantens varmeutvikling, og det medførte nok svært dårlig fert oppe på bakkenivå. Alle ekvipasjene på A-prøve strøk desverre, men Anne Kathrine og Ståle som gikk opp til B besto! GRATULERER!!
Avslutningsvis hadde jeg lenge hatt i baktankene hva jeg antok Emil trengte trening på, og fant ut at det ille være greit å sende han på utfordringen med en instruktør til stede, slik at jeg kunne spørre han om hjelp hvis/når Emil feilet. Emil er særdeles glad i snøballer og snø i fart generelt. Jeg var derfor klar over at ved en eventuell framtidig utrykning til et skred, hvor det vil være mange forstyrrelser i form av gravemannskap (som sikkert kaster fra seg spennende snø), skutere osv. vil det bli en stor utfordring for han å se bort i fra alt dette. Det ble derfor arrangert forstyrrelsesmoment med gravere i fertgata, dvs. at Emil måtte ta seg forbi disse for å komme seg til snøhula hvor figuranten lå. Jeg stålfestet meg på å foholde meg passiv hvis Emil skulle begynne å tulle med graverne, etter råd fra instruktøren, og Martin skulle kontrollere gravemannskapet og deres aktivitet. Jeg hadde vel ikke før sluppet hunden før han stormet bort til hula og gravde seg inn til figuranten. Hva skjedde egentlig??? Ga han blaffen i gravemannskapet med den fristende snøen? Ja. Og ferten fra figuranten fikk han regitrert også. Konklusjon: figurantdrifta overgår ALT, og jeg kjenner IKKE- og har for lave tanker om hunden min (men det er helt ok når det ender slik!).
Dette var den beste avslutningen jeg kunne ha fått, og kjørte hjem i lykkerus!

Etter å ha opplevd hvor gøy lavinetrening er, må vi såklart satse videre neste sesong. Redningshundtreningen skulle opprinnelig være en bi-geskjeft, men har nå rykket betraktelig opp på lista over områder å satse på. Tenk å ha det så moro med hunden, og i tillegg kunne ende opp med å bruke han aktivt for å hjelpe andre. Det må jo være prima! Det blir ingen pokaler på hylla innen denne sjangeren, men jeg tror vi glatt kan se bort fra dèt når det er så givende som det er.
Det hjelper også på at vi mottar så gode lovord om Emils prestasjoner. Det er ikke alltid man føler at man gjør det like bra til enhver tid. I enkelte miljøer hvor konkurransen er sterkt framtrendende, er det ikke alltid ros og verdsettelse ligger like opp i dagen som hos NRH. Man kan sikkert bli høy på pæra av å høre at man har en "gnistrende hund", "et eventyr" og at det er kun deg selv som setter begrensningene for å kunne oppnå de målene du har satt for deg og hunden, men i denne sammenhengen oppleves det som en motiverende faktor og en bekreftelse på at du er på rett vei med et godt materiale.

Nå vil både jeg og Emil ta en liten pause i treninga fram til torsdag. Da skal vi på den siste felles jakttreninga før vi skal på jaktkurs på Fosen til helga. Vi gleder oss ENORMT, ettersom vi vet at instruktørene er av topp kvalitet også i år!

For bilder fra helga, se lengre ned på siden.

We have now compleeted the avalanche course with the rest of the amazing gang in Norwegian Rescuedogs.
Friday morning were once more climbing uphills to our trainingbase. After going through some pressure from the assembly (read: Jorg) I agreed on sending Emil towards a closed cave, although I had my doubt about him remembering what to do since last weekend. I usually start by going back by giving him an easy task to begin with, so he is sure to succeed. I may now reevaluate my tactics, as he didn`t have any problems at all solving this task, and went straight on to the cave digging eagerly to get inside.

All the dogs seem to have been growing since last weekend. Nordic did of course show great working abilities this time as well, and Fenris wasn`t at all hesitative when given the opportunity to play inside the cave. Emil doesn`t need to work at closed caves any longer, as the urge towards the person inside the cave is exceeding all. He is now determined to get inside no matter how much snow he has to dig through.

After some theoretical instructions on avalanches Friday night, we were ready for more practical events Saturday morning.
I was a bit surprised when given an unknown task where I was to explain how I would solve it - including to mark and secure the avalanche, getting healthpersonnel, other rescuedogs and diggers to the place, getting to know if any belongings has been found, explaining how I would notice the crew if Emil is to find someone beneath the snow, and last, but not least have in mind my own security.
I knew this test would come but I didn`t think it was to be taken until late Sunday afternoon - at the end of the course... Well, the bad nerves we left at our second fieldtrial, and so we prepared for the task with a smile!

We were given the conditions by instructor Martin, and got through the tactic part of the test. Then we were ready for the practical part. Emil emediately got the scent of something and ran towards a cave, coming out again with a reindeerhide in his mouth...! Hmm...I didn`t think we were to do retrieving on this test, but no harm done! The hide was delivered to me, and we kept on searching like nothing had happened (except the spectators laughting hysterical!). Emil has been known for beeing entertaining while working, especially at tests and trials, for some time now, so this is quite normal for us...!
He did great search and found the person without problems, and dug the cave open. YIPPI! But how many persons were we to find? We had now been searching the whole field, but the instuctor had ofcourse hidden a person in the first cave, which Emil already had been, while I wasn`t looking...! On our way back throuh the field Emil got a scent once more, and ran at full speed towards the cave, where he had been retrieving the hide. I suspected him to go there to get another hide, but instead he marked finding a person! Wow! The morale is: Trust the dog!

Sunday we got to see several contestants doing B and A trials. The conditions were rather hard, and everyone failed on the A-test. Anne Kathrine and Ståle however both passed their B-tests!! CONGRATULATIONS!!
Finally I wanted to challenge Emil to work while beeing disturbed by people diging in the snow in front of the cave he was to find someone in. He is crazy about snow, and I didn`t think he could resist the delicious snow which the diggers were to throw in his way. How wrong I was... He didn`t offer the diggers a single look and ran as fast as he could towards the cave when he got the scent of the hidden person. HAPPY ME! Driving home, I am sure I wouldn`t have noticed driving off the road or taking a wrong turn...!!

Now, after discovering how fun avalanche-training is, I am destined to aim at B-trial the next season. We won`t receive any glossy rewards doing this type of training, but we are most happy with the positive comments we get from our intructors and trainingmates. And what can beat the feeling of having so much fun, and at the same time becoming able to help others while cooperating with your dog?
After beeing told Emil is "sparkling", "a fairy-tale" to watch while working, and "having no limitation" has surely made me motivated for aiming higher within this kind of training.

The following days we will take a training-break until Thursday. Then we will be attending the last huntingpractice before going to huntingcourse this weekend. At least one of the instructors have great knowledge within the Toller breed, and I will be sure to get as much from this course as possible before Emils next fieldtrials!

Bilder/Click here to find pictures from the avalanche course!
09.03.08

Emil besto klasse C i lavine i helga!
Emil passed class C in avalanche-search on sunday!

Emil

"En gnistrende hund uten begrensninger" (sitat: instruktør Martin Bøe)/
"A sparkling dog without limitation" (quotation: intructor Martin Bøe)

04.03.08

Første helg på lavinekurs/
First weekend at avalanche course

For en fantastisk lærerik og festlig helg vi har hatt! Stedet var Væktarstua i Tydal, hvor 8 ekvipasjer var samlet for å lære mer om bruk av hund etter snøras.
Torsdag kveld ble vi ønsket velkommen, delt opp i lag og fikk en introduksjon i emnet. Fredag morgen var det frokost fulgt av appelløvelser, før vi spendte på oss ski og hunder og satte nesen mot fjellet. Kjekt at vi hadde to skutere til disposisjon, slik at vi slapp å bære de blytunge sekkene. I tillegg kjørte skuterne skytteltrafikk oppover til leiren, hvor de plukket opp oss som gikk på ski etter tur. Mye tid spart på denne måten, selv om det var deilig vær og føre - skiturer kan man jo ta hjemme også. Jeg hadde kanskje trodd at Emil skulle bli urolig på skuteren, men han satt og speidet som en hvilken som helst "biker-dude", og så ut til å trives med å ha så god oversikt.

Vel oppe ble vi øyeblikkelig satt i arbeid med å grave ventehule til hunden
(en merkedag: dette var den første snøhula jeg gravde ene og alene - aldri så lite stolt egentlig...!). Deretter var det bare å kjøre i gang og grave figuranthuler. Selv om hundehula virket stor og romslig (den skal romme hunden så vel som at du skal ha litt plass til deg selv også, i tilfelle uvær kommer overraskende på), skulle figuranthulene ha god plass til deg selv i lek med en velvoksen hund. Det vil si: nokså store. Og vi spadde og gravde. Fem timer senere hadde fire personer klart å grave bare to huler pga. forferdelig hardpakket snø som var på grensa til å gå over til is. Ellers når vi trener er vi ferdige med graving av huler og trening av fire hunder etter ca. fire timer..! Etter lunsj og kaffepause fikk hundene prøve seg på figurant i åpen hule, noe alle klarte fint.

Neste dag gjentok vi øvelsen med åpen hule for Emil sin del, før vi gikk over til å kaste lett snø foran åpningen. Etter å nå ha funnet den perfekte forsterkeren er Emil blitt helt vill etter å komme seg inn i hula, og graver som gal for å komme seg inn. Det hjelper også at figurantene gir maksimalt av seg selv, og VIRKELIG går inn for å se tåpelige ut! Nytt for meg er det at vi begynner med å presenterer hundene for søksøvelsen med det samme. De får ingen påvirkning for å finne ut hva de skal gjøre, men vi bruker i stedet vinden for å hjelpe hunden til å få fert av figuranten som ligger i hula.
Alle hundene fulgte opp teften på et eller annet tidspunkt og fikk full belønning da de selvstendig klarte å finne ut av oppgaven. Dette så faktisk ut til å fungere veldig bra, og det skulle ikke mange repetisjoner til før de hadde forstått hva de skulle gjøre.
Vi brukte mer motiverende metoder også, hvor hunden fikk se en person forsvinne inn i hula med favorittleken, men da for å øke motivasjonen på markering/graving for å komme inn i hula. Kunsten er å variere!

Lørdag kveld var det festmiddag på Væktarstua med all den maten man kan tenke seg! Etter å ha forsynt meg tre ganger av hovedretten (det var jo så masse å velge i) og spist like mange desserter, samlet gjengen seg i Væktarheimen for sosialt samvær (som om vi ikke hadde vært sosiale tidligere om dagene..!).

Søndag fortsatte vi med søk og huler lukket med snø, og jeg ble vel ikke direkte misfornøyd da Emil igjen glimret til og på få strakser fant stakkaren som hadde blitt tatt av ras. Herlig! Dette fungerer jo!
Neste og siste øvelse var en ukjent oppgave. Jeg fikk da ikke vite hvor, hvor mange eller hvordan noen var gjemt i feltet jeg ble gitt. Men det tok ikke lang tid før den nedgravde figuranten ble funnet, og vi besto testen! Etter en kjapp innføring i skuterkjøring ("du finner gassen her - kjør og hent Ståle"!) står vi nå igjen med bare appellprøven før Emil kan C-godkjennes.

En intensiv helg til tross: det er lenge siden jeg har ledd så mye og hatt det så gøy! Med så mange mennesker med sans for kjappe replikker og ablegøyer samlet på ett sted, måtte det bare bli suksess! Selv om det blåste friskt oppe i høyden, var vi generelt heldige med været. Nå gjenstår det bare å pleie forkjølelsen og de røde kinnene før en ny helg med Norske Redningshunder braker løs på torsdag!

Ta også en titt på Ginnys hjemmeside for bilder fra hennes lavinekurs helgen før!

What an instructive and fun weekend this has been! Eight dogs and their owners were gathering at Væktarstua in Tydal to learn more about using dogs to search for persons in an avalanche.
Thursday night we were given a welcome, devided into teams and got an introduction to the subject. After the breakfast Friday morning, we had an obedience lesson before getting off to the mountain. Luckily we had two snowracers transporting our goods to the camp so we were able to enjoy the skitrip with our dogs up the hills.

At the arrival we were emediately given directions on how to dig a snowcave for the dog
(a red-letter day for me, as this was the first cave I have ever been digging all by myself..!). Next lesson: digging a snowcave big enough for a person - and not only a person, but a person playing with a big dog. We dug and dug, and five hours later four people had managed to finish only two caves due to extremely compact snow! Usually we are finished both digging caves and training four dogs within about four hours... After a delicious lunch and coffebreak, the dogs got to try finding a person inside an open cave, which they all solved quite well.

The next day we practiced using open caves once more, before giving a closed cave a try. We have now been able to find the perfect reward for Emil, and he was digging like mad to get inside the cave. It is also a great deal of help when the people hidden are using all they got to act as foolish as possible! In this course the dogs had to solve the tasks themselves, without too much help. We gave them the order to search as soon as we reached the avalanchefield, and using the wind, all the dogs knew what to do surprisingly quickly. Ofcourse we were doing more motivating methods as well: the dog were to look at a person dissapearing into the cave with their favourite toy. This we did in order to increase the motivation on the digging to get in to the cave. Variation is a deed!

Saturday evening we had the best dinner ever! After helping myself three times from the maine course and had just as many desserts, we went back to Væktarheimen for social events (as if we hadn`t been social ealier that day...!).

Sunday we kept on doing searchtraining using closed caves. I can`t say I was very dissappointed when Emil did splendid work and found the poor guy taken by avalanche in just a few seconds. Lovely! This is in fact working!
The last lesson was an unknown task. I didn`t know where, how many or how someone was hidden in the field I was given. But Emil didn`t need many seconds before finding the one person beneath the snow. Good dog! In the end I was given a rather quick lecture in how to handle a snowracer ("you find the gas here, go get Ståle"!) we now only have to pass the obedience test to get Emils approval in class C! We are going for it next weekend!

In spite of the weekend beeing quite intense, it is a long time since I have been having this much fun (and I usually have a lot of fun training Emil). Now I have to nurse my cold and take care of my red nose and cheeks before my next weekend with Norwegian Rescuedogs starting Thursday!

Also: have a look at Ginnys website for pictures from her avalanche course last weekend!

Bilder/Click here to find pictures from the last events!
Emil
27.02.08

Har oppdatert fotoalbum, slik at det nå kanskje ser litt mer innbydende ut.
A minor update has been done on the photoalbum to make it look a bit more appealing.

26.02.08

Jakta i sentrum/
hunting comes first

For å ta det siste først: Emil ble 57. beste retriever i Retrievercupen i 2007...! Og hva skal man si om det? Det er i allefall morsomt å slå mange champions, også hadde Emil landets beste tollerprestasjonen i BKL jakt (!), men vi satser på å komme høyere på rangstigen hva gjelder cupen i 2008!
Emil hadde for øvrig en overraskende bra utstillingssesong i 2007 (sett i mine øyne, som kun hadde helse og mental stabilitet i tankene da jeg kjøpte hund), og resten av tiden har stort sett gått med til jakttrening. I år satser vi videre innen bruks, viltspor og lydighet, og regner derfor med å få flere grener å "plukke" poeng fra til Retrievercupen 2008. Men det vises at tollerne nå er på frammarsj: vår ivrige treningskompis, Remus, ble atter i år beste toller som 6. beste retriever, Tika og Inger Helene kom på en flott
10. plass, og sannelig ble ikke Bounty plassert som nr. 27 også!
Vi bøyer oss i støvet og sender et stort grattis til dere alle! Link til resultatlisten her.

Mandag var det tid for lydighetskurs igjen. Denne gangen sto apportering på programmet, et høyst aktuelt tema for tollerne. Både Jannike, Johanna og jeg lærte hundene våre apportering ved hjelp av lek som belønning, og vi fikk stadig kommentarer på både hurtighet og herlige avleveringer til å begynne med. Men så kom dagen hvor vi fikk innprentet at under jakttrening skal man ha ro rundt øvelsene, og vi sluttet deretter å belønne med lek. Resultatet var nedslående. Joda, hundene henter gjerne dummyer, og kommer da i god fart inn og avleverer perfekt. Men den store gleden hos både hund og fører - hvor ble det av den?
Ellinor tok et krafttak med å be oss se øvelsen fra hundens side: de synes det er fantastisk gøy å løpe ut og snappe dummyen/apportbukken, men så er de liksom ferdig med øvelsen. Hvorfor skal de komme inn til oss, når de såvidt får et "bra" og til nød en go`bit? Hva med å beholde jakta i dem ved å belønne med kong når de kommer inn og sitter med dummyen i munnen og venter? Alle fikk vi en skikkelig opptur etter denne treningskvelden. Aldri før har vel Emil hatt bedre apporteringer enn han har nå (og han var ganske god i utgangspunktet vil jeg påstå...). Og lyd? INGEN! Taus som i graven! Belønningen er ikke lenger ute ved dummyen, men inne hos meg, og da har det helt tydelig gått opp et lys om at det ikke har noen hensikt å sitte på vippen for å løpe ut, men INN til meg! Det er der det er toppers! Så nå kommer vi til å fortsette med lek og moro blant de "store kara" under jakttreningen - så får de si hva de vil.

Etter mandagens opptur har jakttreningen stått i fokus med daglige treningsøkter, med en fantastisk bra framgang hos Emil. På Retrieverklubbens jakttrening på torsdag viste han fine takter, og jeg var strålende fornøyd med alt. Ingen dummheter med tissing under øvelsene eller snik-besøk hos nabohunden. Og dèt i kombinasjon med total stillhet under kast av nærmere 50 dummyer. Hvorfor var det ikke jaktprøve da!!? :) Eneste negative opplevelse med kvelden var de gangene andre førere brølte "NEI" til sin egen hund på grunn av knalling, da Emil skulle apportere. Emil stopper da opp, og kommer tuslende tilbake på fot - forvirret så klart. Jeg forstår at det må trenes på å ikke knalle, men likevel - jeg kan ikke annet enn å bli mektig irritert på akkurat det der, siden det ødelegger mye for Emil og andre hunder. Hva med å ha to bånd på hunden, og bare fjerne det ene under denne treningen, siden det ofte er det å få båndet fjernet som gir hundene klarsignal på at det skal hentes dummyer? Da kan man fortsatt stå på det andre båndet og bare si "nei" i stedet for å brøle slik at andre hunder hindres i å utføre oppgaven sin? Har hørt det skal fungere ganske bra.
Uansett: det er tydelig at han er på vei til å finne godformen, og jeg håper det skal gå i boks å stille han i åpenklasse i år. Dirigeringen (ut, høyre og venstre) går finfint, apporteringene likeså og han bytter heller ikke dummy eller vilt, verken når han skal løpe over en haug på vei inn eller når det kastes andre forstyrrende dummyer under innkomst. Fløytesignalene skal vi terpe litt mer på, men de sitter som regel bra (men "som regel" er nok ikke bra nok for AK...), han har en god jakt-"fot", og lyden er forsvinnende liten de gangene den er til stede. Da gjenstår det vanndirigering og massiv trening på vilt (viltet jobber han bra med etter den første "bli-kjent-med-tingen"-apporteringen, men jeg vil ha den første apporteringen i min hule hånd også før jeg er fornøyd...) Puh... Og det var bare i jaktgrenen. Ja, ja...

Etter alt regnet som kom de siste dagene, måtte vi benytte oss av denne gyldne anledningen og gå et blodspor på vinterstid. Kjempespennende å se hvordan det skulle gå, og det gikk da ikke så værst. Den andre vinkelen ble heller rund, da han fikk teften av sporet før vinkelen. Markering av sårleie gikk bra, og etter det tok han helt av i motivasjon, og jeg fikk testet mine evner i manøvrering gjennom kratt og ned bratte skrenter uten å brekke nakken. Fint! Neste gang skal jeg finne fram tykkere hansker, og plassere sårleiet etter 10 meter! Skanken så for øvrig ut til å smake fortreffelig, selv om et eller annet dyr også hadde tannet på den i løpet av natten...!

Søndag var vi igjen på lavinetrening. Denne gangen fikk vi prøve oss på patruljesøk med tre nedgravde figuranter. Emil var lett å styre, og jeg fikk også litt ros denne gangen for å lese hunden min godt og for å samarbeide fint med han. Det var kommet mye nysnø, og Emil er jo ikke direkte høy på beina, men han løp rundt og jobbet godt under søket og fant alle tre figuranter. Ingen som døde av oksygenmangel denne gangen heller, for markeringen (graving) fikk hull på snøen inn til figurantene, men da var imidertid Emil fornøyd med oppgaven, og trengte oppmuntring for å fortsette gravingen slik at han kunne komme seg inn i hula selv også. Figurantene fortalte etterpå at han ikke viste den helt store interessen for kongen denne gangen, og ville heller ha godbiter - og det er første gang dette skjer! Han er som regel en notorisk leker, og mat kan han spise hjemme, men nå mente han vel å ha fått for lite frokost, noe som nok stemmer ganske bra. Jeg ønsker ikke at lavinetreningen skal ende med magedreining heller...
Vi ble oppmerksomme på at det er figurantinteressen vi må jobbe med, siden selve søket ikke ser ut til å by på problemer, og neste gang skal vi ta fram de virkelig store godsakene: pipeleker!

I går trente vi lydighet med Gauldal HK. Nytt sted og to schäfertisper ga oss en utfordring, men kontakten var til stede tross alt. Vi fikk noen fine økter med lineføring og apportering før vi avsluttet med en fem-minutters fellesdekk. Alt gikk finfint, så nær som den første apporteringen, hvor bukken havnet oppi tisseflekken til den ene tispa, men han hentet da inn den etter dobbelkommando. Framover skal vi gå på leting etter slike utfordringer for å terpe videre på en feilfri apporteringsøvelse.

I dag var jeg på skitur/snørkjøring med Skott og Emil. For en fart det blir med to løpeglade hunder foran! Til tider var det nesten litt nifst, og jeg måtte konsentrere meg med å holde meg på bena over hauger og ned bakker, men det gikk bra - nesten.
Med kun ett fall hvor føtter, ski, staver, hunder, bånd og strikk lå i vilt sammensurium, vil jeg si det gikk ganske bra..! Jeg ble liggende å le hysterisk både lenge og vel, uten mulighet til å komme meg på bena pga. tidels overfall fra to hunder som syntes det var kjempefestlig at jeg "la meg ned" for å leke med dem!
Senere fikk Emil trent med vilt, hvor han gjentok prosedyren med å være mer nyskjerrig enn spontan under opptak av fuglen ved første apportering, for deretter å gjøre det veldig bra på de andre. Hva skal man gjøre med dette da? Jeg håper og tror at dette retter seg etter som han får mer vilttrening.

Torsdag reiser vi til Tydal for å delta på lavinehundkurs fram til søndag. Det samme skjer neste uke, og kanskje kan jeg få Emil C-godkjent i løpet av disse to helgene?
Man må jo bare sette seg mål, hva har man ellers å jobbe for? (Foruten at det er SABLA gøy da!). Emils utvalgte, Ginny, har vært på lavinehundkurs i helga som var. Etter alt å dømme har de nok hatt det kjempefint og gjort det bra, og vi venter nå i spenning på referat.

Latest thing first: Emil came out the 57th best Retriever in the Retrievercup of 2007...! Now, what am I to say about that? It is at least fun to beat several champions, and Emil did in fact become the Toller in Norway holding the best fieldtrial-result in beginners class, but we do hope to climb even higher at the ratings in 2008! Emil did quite well when it comes to show-results in 2007 (at least so I believe, when in fact I had only health and mental stability in mind when I chose Emil), and the rest of the time we mostly practiced hunting. This year we aim at taking working, gametrack and obedience to another level. Meanwhile we are happy to see the tollers are doing well in Norway: our trainingbuddy, Remus, became once again the best toller of the year, Tika and Inger Helene became 10th and Bounty was placed as number 27! Congrats to all of you!
The coplete survey you can find following this link.

Monday we were practicing obedience at Rotvoll. This time retrieving was at the agenda, a primary theme for our Tollers. Both Jannike, Johanna and myself have had an intense feeling about the way our retrieving exercise has developed. At first all of us had Tollers with brilliant speed and eagerness within the task, but after beeing told by the "big guys" practicing hunting that we must not at any time reward the dog with toys or loud voice, but rather encourage peace and make the dog work for you and not the reward.
Well, we have all been teaching our dogs retrieving by rewarding them with play and fun, but we also gave up this in advantage over a calm "good boy" and perhaps a treat.
And what happened? Yes, the dogs do the exercise, but where has the great joy (for both the leader and the dog) gone?
Ellinor made us see the exercise from the dogs` point of view. How about keeping the hunting within the dogs all the way back to you? Would that make them more eager to return to you? Ofcourse! And do they become more likely to make unwanted noise? No, they do not, because using this method the dog eventually learns that the award comes from you, and not where the dummy lies. He is picking up the boring dummy to get something even better from you. Probably this is not a method which works for all retrievers, but at least it has brought a great amount of joy back to the retrieving exercise for our three Tollers (and for the leaders as well!) I can`t see any point in training my dog, as long as it doesn`t bring any joy to neither of us, but that doesn`t mean that I never make demands from him when he knows what to do... Either way: Emil has made great progress in the last few days, and he still doesn`t make any noise! He has actually become a little calmer...

The last few days huntingpractice has been our number one occupation. As I mentioned earlier, Emil has done great progress, and at Retrieverklubbens huntingpractice on Thursday he did splendid work! Why aren`t there any fieldtrials this time of year??
Emil is as good as he has ever been, and I am sure we could have made some great achievements as about now... The only negative experience was when some other leaders yelled "NO" to make their own dog remain seated when Emil was to retrieve his dummies. Ofcourse he stops, quite confused I may add, and prowls back to me bacause he thinks he has done something wrong. I can`t help becoming annoyd by this. I understand this has to be trained as well, but how about using two collars, as it seems to be the removal of the collar that upsets the dogs. That way they can still stop the dog by surprisingly having another collar around the dogs neck, and a firm "no" probably would be enough. I have been told this may work quite well...
Either way: Emil seems to be on his way to try out in open class this season as all the elements seems to be in order. We need to practice more on giving directions in water, as well as using game instead of dummies.

Because of all the rain coming down the last few days, we just had to try a gametrack, and it went well I may say. In one angle he cheated on following the track because he got the scent of it before he got to the end of the line. The marking of the bloodlair went very well, and the motivation surely increased to the top, and I got to test my manoeuvring abilities though bushes and downhill without breaking my neck. Good! The next time I will find some thicker gloves and place the bloodlair 10 meters after the start! The reward (a roedeerleg) seemed to taste excellent, even though it looked as if someone else had been taking a bite (by a fox perhaps?) sometime during the night.

Sunday we were once more at avalanche-seek. This time we got to try patrol-seek with three persons buried in the snow. Emil was easy to lead, and he easily found the three persons - so they didn`t die from lack of oxygen... He did not dig as determined as before, and seemed to be satisfied when localizing the person. I probably have to use another reward than treats, and the next time he will get his top favourite toy instead!

Yesterday we practiced obedience with Gauldal HK. Two German Shepard bitches and a new trainingspot made a challenge, but I managed to obtain Emil`s attention. All the exercises went well, and we will continue the training among unfamiliar dogs to make sure every exercise is generalized.

Today I went skiing with both Skott and Emil pulling me uphill (and downhill...).
It became almost a bit scary, when the two guys decided to speed up...! With me falling over only once, I thought it went quite well! When I was lieing there, laughing hysterical with two dogs hanging over me in joy of mummy wanting to play with them, it was almost impossible to get up.
Later Emil got to do some gamepractice - which he totally loves! A bit hestitative at the first retrieve, but then he is up and going and does the following retrieves to perfection. What great fun it is to see the dog so joyful! It certainly gives you something in return which can not be written in words...

Bilder/Click here to find pictures from the last events!
Emil
22.02.08

Det planlegges kull mellom/
litter is planned between...

High Spirits Virginia vom Lech-Toller Nest og Emil!

Etter å ha tenkt både lenge og vel på om jeg skulle la Emil få prøve seg i avl, har jeg nå kommet fram til at han fortjener en sjanse. Èn ting er å gå rundt å drømme om at også min neste hund skal inneha den samme arbeidsgleden, farten og utholdenheten som Emil har, men det stiller seg ganske annerledes når tilbudet faktisk står der og drømmene plutselig viser seg å kunne settes ut i praksis... Det er lett å da analysere sin egen hund ihjel, og jeg har tatt beslutningen om at Emil ikke er god nok for avl mange ganger gjennom denne prosessen. Populasjonen av tollere er som kjent ikke større enn at jeg mener man bør være objektiv og kritisk til hvilke hunder man avler på.
Men etter mange sene kvelder, samtaler med både den ene og den andre innen tollerkretsen med erfaring innen avl, et brennende ønske om å forhåpentligvis kunne videreføre Emils arbeidsevne, samt en forespørsel fra en fantastisk passende tispe, er avgjørelsen tatt.

Både jeg og Astrid (Ginnys eier) har stor tro på kombinasjonen med Ginny og Emil. De vil forhåpentligvis utfylle hverandre svært godt, både fysisk og psykisk. Emil er en vilter krabat, som til å begynne med så spøkelser hist og her, og sørget for å varsle sine eiere om dette (derav trodde naboen en stund at vi drev kalkunfarm her oppe hos oss....
Dere som har hørt denne "goblingen" vet hva jeg snakker om..!) Emil roet seg snart, og har utviklet seg til å bli en stabil kar som ikke så lett lar seg vippe av pinnen, og han overrasket meg i positiv retning allerede på K-testen i fjor.
Ginny er angivelig en noe mer beskjeden dame, men for all del, litt mindre frambusing kan ikke skade! Ginny er med familien på alt de foretar seg, og jeg må si det ser idyllisk ut på skitur i Alpene. Hun trenes også i jakt (i Tyskland er det derimot ikke tillatt å trene med vilt), og har gjort det svært bra på prøver. Dette samt redningshundtrening er Astrids hovedsysler med henne. Hun er svært utholdende under trening, sta og gir ikke opp før oppgaven er løst. Valper etter denne kombinasjonen vil nok ha potensiale til å bli arbeidsglade hunder, som vil være tjent med å komme til familier som er villige til å bruke mye tid på å sysselsette og trene sine hunder. Mer informasjon og bilder av Ginny finnes på Asrids hjemmeside - High Spirits Toller.

Vi tør riktignok ikke å slippe jubelen helt løs enda. Det er ikke bare enkelt å få avlsgodkjenning i Tyskland. Hundene skal være testet for allskens sykdommer, og mentaltest må også være bestått. I tillegg må hundene være jaktpremiert, og i den forbindelse mangler Ginny en "Dummy-F-test". Det er et sabla program oppover mot denne testen, og Ginny har bestått med glans de andre testene. Så da krysser vi fingrene for en like overbevisende opptreden 30. mars...!! Deretter må hundene søkes inn i DRC (Deutscher Retriever Club) for å få parringen godkjent.

Hvis alt går etter planen vil godkjenningen ligge på bordet i april, og fram til da vil jeg sikkert oppleves som tidvis mentalt fraværende...

After some serious thinking I have decided to give Emil the opportunity to breed.
I have been dreaming about my next toller having the speed, endurance and showing the same amount of joy when working as Emil, for quite some time now. One thing is dreaming of this, but when the offer suddenly comes up, it is easy to get cold feet...
I have been analyzing Emil and made the decision not to use him for breeding many a time during this process. The Toller-population is not very large in numbers, and I believe you have to be both objective and have critical views on which dogs to use. After many a late night in coversations with well experienced friends and breeders, a strong believe that Emils working qualities will add something positive to the offspring, and for most an inquiry from what I believe would be the perfect bitch for him, the decision is finally made.

Both Astrid (Ginnys owner) and myself is in strong belief of this combination.
Hopefully Ginny and Emil will complement eachother both physical and mentally.
Emil is an outgoing stud, which has developed to become a steady dog. Ginny is allegedly a more modest kind of type, but by all means - somewhat less eagerness is most welcome!

Ginny is always attending expeditions with the rest of her family. She is doing both rescuedog- and dummytraining, and has accomplished great results at competitions.
She is always ready for work and play, persevering while solving tasks and as sweet and feminine as can be!
Puppies from this litter I believe will be best off placed with persons who are willing and able to give them an active lifestyle, as I am sure they will become fabulous working companions.

Before the plans can be put to life, there are some thing that is not yet settled. It is not easy to get breeding approval in Germany, as both the dogs has to be tested for all diseases you can think of, their mentality must also be tested and they have to pass fieldtrials.
So, Ginny has to pass the "Dummy-F- test" 30th of March to get the permission from the DRC, and Emil must be evaluated and found to be in posession of the requirements necessary for approval.

If everything goes according to plan, the approval will be in hand sometime in April. Meanwhile I will probably be in a state of mental disorder...

21.02.08

Da er parringsplanene offisielle! Skal bare på jakttrening i kveld før jeg presenterer begivenheten her på siden...!

17.02.08

Overhaling og trening i hybelkaninenes årstid/
Full service and winterpractice without fur

Da er det visst ikke lenger noe håp om at pelsen skal sitte på fram til utstillingen på Fosen i april, og støvsugeren må fram på gulvet både titt og ofte for å jakte hybelkaniner...
De stundene hvor vi ikke har hengt i støvsugeren har gått med til flere herlige skiturer, trening og besøk hos Jan Petter og May Bente med familie for å se hordan Mausergutten utvikler seg - og det ser lovende ut. Fem små nøster har stavret seg opp på beina, og er svært nysgjerrige på å utforske verden også utenfor valpekassen. Personlighet kan også anes, og det sjarmerende er at den aller minste tispa ser ut til å være sjefen i leiren. Må si morsinstinktet (overfor firbente vel og merke) kom krypende da Mauser tok seg en strekkas i fanget mitt, mens vi satt i sofaen og så på film om elgjakt...! Tidlig krøkes, kanskje?

Onsdag feiret undertegnede bursdag med aftenvakt på jobb... Heldige meg. Desto morsommere var det at Johanna tok seg en tur på formiddagen, og Jing, Remus og Emil fikk seg en økt med jakttrening og lek. Snedig å oppdage at Emil sitter fjellstøtt på skudd, men det er idèt armen løftes til skudd at han blir urolig...! Vel, vel. Kjekt å vite at i tiden framover blir det mye "peketrening" og mindre skyting i allefall. Må si det er nokså kjedelig å terpe på denne passiviteten, og det er ikke mye lyd å spore.
En dommer vil nok ikke høre det, men det holder at jeg aner en gurgling der - det kan nok raskt utvikle seg hvis man ikke tar tak i det med èn gang.

Emil var dessuten på heloverhaling hos dyrlegen før helgen. La vel igjen nesten hele lønna på skranken da jeg dro, men hva gjør vel det når man får så positive resultater på prøvene man har tatt?! Emil ble øyelyst og funnet fri for alt av elendighet! Dessuten måtte vi røntge Emils albuer. Akk... Anbefaler alle å ta begge deler samtidig uansett framtidsplaner eller mangel på disse, for man vet tydeligvis aldri om det dukker opp forespørsler - mange penger spart ved å sjekke både hofter og albuer på samme dag må vite! Rabiesvaksine ble gitt som prikken over i`en, og da skulle vel alt ligge til rette for planlagte kjærlighetsforhold! En nærmere offentliggjøring vil kommer så snart forholdet forhåpentligvis godkjennes.

Emil har også fått trent på rundering igjen. Det var ikke råd om å komme seg opp til treningsområdet til Redningshundene sist, og vi ble derfor nødt til å trene i et område med svært hardpakket snø. Vi fant ut at det ville ta hele dagen å grave snøhuler, og tok til takke med rundering i stedet. Tror sannelig øvelsen har lagt seg på minnet og kanskje også vokst litt i Emils hode, for dette hadde han såvisst ikke glemt fra i sommer.
Til sammen kjørte vi fire slag med funn på det meste, men det var også nok. På siste slag raste Emil ut langs et rådyrspor, men fikk heldivis ferten av figuranten, og vek fra sporet. Tror nok han begynte å bli sliten da. Men jeg var strålende fornøyd, og ser nå fram til de to helgasamlingene vi skal ha i slutten av februar og begynnelsen på mars på lavinekurs.

I går møtte vi som heiagjeng på Ler, hvor Johanna skulle stille Jing på valpeshow.
Flere tollerentusiaster var samlet, og sannelig hadde vel ikke våre kjære instruktører, Ellinor og John-Ketil, stand med hundeutstyr også, slik at shop-o-holiker Elisabeth ble kvitt det resterende av lønna si. Det var kjempegøy å møte Bonzo`s sønn, Peik, igjen. Sist jeg så han under Tollerlagkampn var han bare en liten valpis, men nå har han rukket å bli en ungdommelig gutt på 10 mnd. Og igjen tok valpesyken sitt grep om meg da vi fikk stiftet bekjentskap med Jings motstander, fire måneder gamle Shakira... Ingenting kan vel måle seg med en deilig, myk tollervalps mage! Vi vil selvfølgelig utrope et kjempestort GRATTIS til Jing som ble 4 BIG også denne helgen, men nå slo hun i tillegg tre motstandere, noe som krever en skikkelig fancy tollerfrøken! Nå blir det spennende å se hvordan jenta utvikler seg videre, og vi er sikre på at hun vil hanke inn flotte plasseringer også når hun rykker opp som junior.

Jeg har for øvrig oppdatert både framtidsplaner, Emils personalia og fotoalbum.

All hope is gone, and it seems like Emil`s fur will be long gone until the first conformation at Fosen in April, and the vacuumcleaner is up and going frequently...! When we are not busy hunting furballs we find time for more delightful skitrips, training and paying visits to Jan Petter and May Bente to have a look at how Mauser is developing - and he seems to be a promising little puppy. The puppies` personality are starting to show, and the most charming descovery is that the smallest bitch seems to be the one in charge! What an udescribable feeling it was to have little Mauser crawling on my chest while we were sitting there watching movies about elkhunt..! (But it does not beat the feeling of a
Toller-pup, I`m sure...).

Wednesday I was "celebrating" my birthday at late night work - lucky me... But that made the joy of having Johanna with her two Tollers, Jing and Remus, at a morning visit even bigger! The dogs got to practice hunting for a while, and of course Emil and Jing had a blast in the snow. Emil loves playing with puppies and young dogs, while Jing just can not get enough of biting big, flappy Toller-ears like the ones Emil has - and Emil allows it... What a gentleman!

Emil has once again been practicing a working exercise which we call "rundering" in Norwegian. I have not yet figured out what it is called in English, but if you have a look here I have tried my best to explain how the exercise works.
Anyway, Emil has not been training this since last summer, but it certainly looked as if something has entered his head, and he did a really good job solving the exercise.
At the most he managed to do four repetitions where he notified me of having found a person, and I must say I was both a little surprized of him remembering what to do so easily, and a little proud...! Now we are really looking forward to the winter course in avalancheseek in two weeks with the Norwegian Rescuedogs, as I hope we will learn a lot!

Friday Emil was at a full day service at his vet. He got his elbows x-rayed, his eyes examinated and got his first Rabies-vaccine for dessert... I probably left half my wage with the clinic, but what does it matter, when the tests came out fabulous?! No eye diseases, and the elbows looked just fine! So now everything looks to be in order for Emil finding a girlfriend. We have the perfect one in mind, but we will wait until the mating has (hopefully) gotten its approval, before presenting any plans at the website.

Yesterday we were attending a puppyshow at Ler as cheerleaders. Johanna was presenting Jing, and we were all very pleased with Jing becoming BOB and BIG 4! CONGRATULATIONS!! Also it was so much fun seeing Bonzo`s son, Peik, again.
The last time I saw him, at the Toller team-competition last year, he was just a little puppy, and now he has grown to become a youngster of ten months. Jing`s adversary, Shakira, of only four months totally melted my heart, and hopefully it won`t be long until I have my own little toller-puppy again...

Also updated: Future plans, Emils data and photos.

Bilder/Click here to find pictures from the last events!
Lek i snøen
09.02.08

Oh, herlige vinter!/Bless the winter!

Dagene blir sakte men sikkert lysere og lengre, og det blir stadig lettere å få trent litt også etter endt arbeidsdag. Nå har det vært svært mye overtidsarbeid på meg den siste tiden, men hva gjør man vel ikke for å tjene opp noen fridager slik at man kan komme seg på lavinekurs i mars?

Mandag var vi samlet for en ny treningsøkt i lydighet med de andre tollerne. Det ser ut til at små-terpinga vår kaster av seg, og Emils kontakt under lineføring har blitt SÅ mye bedre. Også stå`en, fremadsending og fellesdekken har hatt en rivende utvikling. Sistnevnte sitter nå så godt at det går ut over felles-sitt, hvor Emil nå har svært lyst til å legge seg etter en viss tid - det er jo ikke noe å sitte oppe for, for det skjer ikke noe spennende likevel!
Vi fikk en gjennomgang i budføring, som er en øvelse som stammer fra krigen (noe svært mange øvelser gjør), hvor hundene kunne tenkes å sendes over lange strekninger med bud til soldater som lå ut i felten (da kalt rapport). Hunden må kunne løpe i full fart mot en ukjent person på signal fra fører og sette seg i utgangsstilling hos denne, og dessuten ta i mot kommando fra denne ukjente personen for å kunne sendes tilbake til fører. I klasse C gjennomføres øvelsen med skudd midtveis.
Vi har tidligere gått gjennom denne øvelsen ca. fire ganger før vi stilte på prøve i klubbmesterskapet i fjor, og Emil har ingen forståelse av hva kommandoen innebærer. Men sannelig, med medhjelpere med lommene fulle av godis ble det fart på sakene, og vi fikk til hele øvelsen. Og er instruktør Ellinor fornøyd, så må vel jeg også være det. Litt stolt nesten...
Man må alltid være minst to når man trener denne øvelsen, så de som kommer på besøk hos oss nå framover kan regne med å få en pose pølsebiter trødd ned i lomma med beskjed om å gå å stille seg opp ute på gårdsplassen.

Tirsdag og onsdag reiste jeg og Emil på hytta for å besøke Emils tobente bestemor. Kløv kjøpte jeg allerede i fjor, men har vært litt restriktiv i forhold til å spenne den på Emil for tidlig. Han er nå i overkant av 2,5 år, og da må det vel gå greit å begynne litt forsiktig å bære. Emil er også flinkere til å gå rett fram når han er spendt foran meg nå, og det kan ha sine fordeler at han ikke drar med seg ballasten inn i allskens buskas mens han hopper og spretter hit og dit. Kløven så ikke ut til å koste han er kalori ekstra, og kaffebrødene han bar på kom frem bare litt smadret, som følge av ilter rulling på ryggen i snøen i et ubevoktet øyeblikk under pausen...! Men når man er så langt fra sivilisasjonen som dette så tar man til takke med det meste, og alt smaker himmelsk! Det ble deilige dager med sol og milevis med skiturer, og jeg ser for meg at kondisen har bedret seg betraktelig :)

Torsdag ble hviledag for Emil, da jeg jobbet fra 7-22, men egentlig tror jeg han syntes det var helt greit. Det vises sjelden på han at han er sliten, men man kan ane at han sover tyngre etter store strabaser, og etter så mye løping i delvis dyp snø må han da bare bli bittelitt sliten?

I dag har vi vært på ny skitur. Man må nok benytte seg av vinteren mens den enda finnes... I tillegg hadde vi en dag med ganske så resultatgivende jakttrening. Stoppsignalet ser igjen ut til å sitte etter en tids fravær, dirigeringen "ut" fungerer fint - både med snuten og ryggen vendt mot målet, og vi trente videre på dirigering til høyre. Også var det denne passiviteten... Jeg har holdt meg hard stort sett hele vinteren, hvor Emil ikke har fått hente en eneste dummy under markeringsøvelser for å motvirke utviklingen av eventuell lyd, noe tollere er kjent for å ha problemer med. Nå har jeg imidlertid løst opp litt på passiviteten, og lar han få hente inn i ny og ne.

Til å begynne med så det ut til at han helt hadde glemt hva det gikk ut på, men han ble raskt varm i trøya og tok frem gamle kunnskaper. Også i dag fikk han hente et par dummyer på markering, noe som gikk kjapt, greit og lydløst. Vi avsluttet med passivitetstrening i forbindelse med skudd, og 16 skudd fant veien til himmelen, hvorav sikkert de 10 første gikk av med en toller, som så ut som han satt på en varm kokeplate med logrende hale, som tilskuer. Han knallet ikke, neida, men det må da gå an å høre på skudd og slappe av, eller hur?
Etter hvert så det ut til at han skjønte at det ikke ble noe moro ut av dette, og tyngdepunktet senket seg mens halen lå rolig på snøen. Fint at vi har uendelig med skudd å ta av... Vi følger garantert opp med videre hjernevasking til uka. Bare meld fra til meg dere som ønsker å bli med på felles skuddtrening!

I morgen blir det full dag med lavinetrening på Gråkallen. Jeg gleder meg enormt, for nå må det være et par uker siden sist. Sånn blir det desverre når man jobber turnus... Oppdatering følger!

Days are gradually getting longer and brighter, and that makes it easier to find some time for practice after getting home from work. Now, I have had to work a great deal overtime these last few days, but what is not worth sacrificeing for getting the opportunity to attend a rescue-dog course in March?

Monday we were once again practiceing obedience with the rest of the tollers at the course. We are all together eight tollers in the class, with Ellinor and John Ketil as instructors. It looks as all the hours of practice is paying off! Emil is clearly more focused on me now, and we have made strong progress in several elements. Also the new things we learn he solves very well, and as long as the instructors are highly satisfied, then I probably have to be as well...!

Tuesday and Wednesday me and Emil went to visit my mum who was staying a few days at our mountain-hut in Orkdal. It is quite a walk; several miles uphill, but the sunny weather just made it a pleasant skitrip. Emil got to carry his own goods this time.
I haven`t given him the opportunity to carry anything before because of his young age. Now he is 2 1/2 years and easier to manage in his harness. Arriveing the cabin the cakes he carried was almost as good as new...! A dip in the snow at a pitstop made them a bit flat, but everything tastes magnificent when beeing this far from the sivilisation! We had a great stay skiing for miles and miles, and I feel my condition is severely upgraded
(ha-ha..!).

Tuesday Emil had a day of rest because I had to work 7 a.m-10 p.m., but he looked as though he thought is was quite all right. After running all day for two days, he must at least be a little tired?

Today we have been skiing again. We probably have to enjoy the snow while it is still here. Afterwards we had a not at all bad huntinglesson. Passivity, deriction giving and flutesignals went well, and last we did some shooting while Emil was to sit down, calm and cool...! I wish! During the first shots he looked like he was sitting on a hot plate wagging his tail like mad! But he sat there silently, with his behind half an inch above the ground. After a couple of shots he manage to find his calm, and now looked as if he had been sitting there all day doing nothing... What a queer and funny fellow he is! We have not been practiceing this since last summer, and we will certainly keep up this brainwashing next week.

Tomorrow we plan to practice with the rescuedog-group in Gråkallen. It will be interesting to see how many men Emil can find beneath the snow after a fake avalanche, and how he manage to solve the tasks. You will soon have another update to know how Emil did and if we had any fun...!

Emil

Bilder/Click here to find pictures from the last events!
03.02.08

Fridager? Aldri hørt om.../Holiday? Never heard of...

Her går det for tiden for seg på alle måter! Det er fantastisk spennende tider på gang, og enda ønsker jeg bare si at Emils gener er innblandet...! Mer informasjon om dette er like om hjørnet.

Når vi ikke hopper rundt i ekstase over nevnte planer rekker vi da å trene både lydighet og jakt. Sistnevnte har vi også fått satt ut i praksis da vi sist helg var ute på rypejakt. Ryper og annen skogsfugl så vi flere av, men tror du skytteren hadde dagen sin? På ingen måte! Mange små middagsretter flyr fortsatt lykkelige rundt i fjellet, og jeg kan nesten se de for meg der de sitter og ler av oss raringene som ikke klarer å manøvrere et hagleløp til å treffe en eneste gang. Jeg mistenker nå jegeren for å være altfor sympatisk...

Mandag møtte vi opp på Gauldal HK`s ukentlige lydighetstrening på Melhus. Emil syntes det var stor stas å trene på et annet område enn der vi vanligvis trener, og jeg fikk jobbet skikkelig med kontakten for å prøve å utkonkurrere både nye treningskompiser og fristende dufter. Men det gikk fint, og vi fikk trent både stå, fremadsending til ruta og lineføring.

Onsdag hadde Heidi invitert jaktkommitèen hjem til sin fraflyttingsklare leilighet for planleggingsmøte rundt alle begivenhetene vi skal organisere innenfor jaktgrenen i 2008. Vi kom overraskende nok i mål med det meste rimelig kjapt, og resultatet av kvelden finner dere på Retrieverklubbens jaktsider her. Jeg håper mange nybegynnere innen jakt melder seg på kursene, og krysser fingrene for at vi klarer å stille tre lag til NLM som går av stabelen 20.-22. juni! (Revansjelysten er i allefall stor her i hjemmet!) Så meld dere på - dere er hjertelig velkomne!

Torsdag var det igjen klart for vår ukentlige jakttrening i Granåsen. Det er gledelig å se så mange nye ansikter som fortsetter å dukke opp hver uke! Denne gang var det lederen for jaktkommitèen (les: meg) som hadde det overordnede ansvaret for treninga. Vi fikk trent både kontakt og lydighet, passivitet og markering med forstyrrelser i form av at det ble kastet en ny dummy over hodet på hunden i det den var på vei inn. De fleste hundene løste oppgavene meget bra, og er så absolutt klare for jaktprøver til våren/sommeren. Kjør på! I pausen fikk enkelte individuell bistand på områder hvor de hadde kjørt seg fast, og det hørtes ut til at de fleste var fornøyde med økta.

Fredag var jeg og Emil på heldags skitur, mens Stein Roar var på gaupejakt med Skott. Vi fikk da sett gaupespor vi også, men gaupa glimret for øvrig med sitt fravær. Skott hadde imidlertid jaget gaupe store deler av dagen, men ingen jeger hadde kommet på skuddhold. Heller ikke lørdag eller søndag ble det avfyrt skudd.

Lørdag hadde vi en ny runde jakttrening med dirigering og stoppsignal. Emil var fantastisk konsentrert og jobbet iherdig på full speed, og var en drøm å jobbe med i dag. Men så trente vi alene, og da er det naturligvis også mindre interessant som skjer rundt oss.
Vi var også å kikket på Mausergutten igjen, som nå har åpnet øynene og dermed fått mer personlighet. En herlig krabat, som er i den alderen hvor han strever fælt med å sette beina under seg - kløna! De er så herlig klossete nå, men bare vent en uke til, da tipper jeg det blir liv i leiren.

Som dere ser har jeg hevet meg med på trenden som innebærer å ha en engelskspråklig del på hjemmesiden. Vi har etter hvert fått stiftet bekjentskap med tollerentusiaster også utenfor skandinavia, og jeg håper noen vil dra nytte av denne oppgraderingen! For øvrig er jeg ikke mottakelig for kritikk på engelsken min...!

What exciting times! Future plans involving Emil`s genes has come up, and you will know more about this in just a short while. Meanwhile we are busy practiseing obedience and hunting. Last Saturday we were out hunting mountain grouse, and we got within range of three of them, but missed them all. My thoughts are the marksman is going soft on the fowls...

Monday we got to practise obedience in another field from where we usually train. Emil found both the area and his new acquaintances extremely interesting, and I really had to put a great deal of work into gain Emil`s attention. But we succeeded, and got to practise several elements with quite good results I may say.

Wednesday I met the rest of the huntingcommittee to schedule the events for 2008. Many courses and competitions are to be arranged, and I personally hope we manage to gather three teams from Trøndelag to compeet in the Norwegian Team Championship in june.
Thursday we were at Retrieverklubben`s hunting training, where I was responsible for the session. For some odd reason I have become the head leader within the huntingcommittee. God knows why... Most og the dogs solved the challenges very well, and I would love to see them starting to compete this summer.

Friday me and Emil went for a whole day of cross country skiing (although it seemed as if I was challenging the hills with toothpicks on my feet from time to time) while Stein Roar and Skott was hunting lynx together with a bunch of buddy hunters. Although Skott was on the track most of the day, they did not get within range and the lynx stole away.
Me and Emil spotted a couple of lynxtracks ourselves, but no sight of the cat itself though. Pitty - what an experience that would have been!

Saturday we had another session practiseing hunting by ourselves. Emil was top concentrated, eager, full of speed and fantastic to work with. He simply loves this sport! Now, let us hope it remaines like this through the year!
Also we were visiting our puppy-to-be, Mauser, who has become sixteen days. Opening his eyes he has gotten a lot more personality, and struggling to get on his feet he looks quite clumsy as about now! But definitely born a charmer.

Emil

Bilder/Click here to find pictures from the last events!
23.01.08

Barselsbesøk

Selv om det antakelig var meningen vi skulle holde oss hjemme på lørdag på grunn av stort snøfall, ble det såvisst skitur. Det hadde riktig nok vært fantastisk å ha hatt snøbriller med vindusviskere, men patenten er visst ikke kommet enda...
Likevel fikk vi oss en fin tur, og Emil fikk dratt sin mor opp bakkene med klementin som belønning på toppen.

Søndag hadde vi forberedt oss på hard konkurranse fra våre treningskompiser på en helt uformell jaktprøve arrangert av Trond med Pomba, men den druknet desverre også i snøkavet. Etter runder med nokså utfordrende markeringsarbeid i snøen med dummies, fikk de som ville prøve seg på vilt, eller spise pølser ved bålet - alt etter hvilke mål man hadde satt seg for dagen :)
Emil hadde, som forventet, en "bli kjent"-runde med dua før han tok poenget og apporterte helt inn til meg. Greit nok det da, med ukjent situasjon og ukjent vilt. Moro var det uansett å samles med den "gamle" konkurranseivrige jaktgjengen igjen! Nå planlegges NLM, jaktkurs og konkurranser for fullt, og forhåpentligvis blir det et fantastisk spennende år på denne fronten.

Mandag var vi igjen på Rotvoll på oppfølging av toller-lydighetskurs. Jeg er forbauset over hvor godt Emil fungerer i denne konkurransegrenen, selv om pertentlige jeg synes det var litt smårusk i maskineriet i dag. Lydighet er ikke akkurat det vi har valgt å satse mest på, men det hjelper såvisst å kunne ett og annet moment i det daglige. Også er det jo alltids fint å høre at man er en god hundetrener av instruktøren... Det holder motet oppe det. Men best av alt: det er fantastisk GØY å jobbe sammen med hunden sin, og å finne ut hva som gir best resultat - samt en glad og tilfreds hund og fører!

Tirsdag kom endelig tiden for vårt første besøk hos Jan Petter og May Bente, hvor Mauser nå har rukket å bli seks dager gammel. Og for en herlig ansamling valper! Fredelige små bamser i det ene øyeblikket, men med klare meninger med ilter piping når maten skulle serveres. Kullet består av fem valper, hvorav det er fire jenter og èn hann. Siden det er en hann vi skal ha, blir ikke valget særlig vanskelig. Det eneste valget vi må ta er OM det blir denne valpen eller ikke. I forhold til foreldrenes mentalitet og kjennskap til hvordan tidligere kull har utviklet seg, ser det imidlertid lovende ut for alle valpene, og eventuelle bekymringer om at gutten ikke vil vokse opp til å bli den hunden vi ønsker oss ser vi på som svært små. Her er vi ikke særlig overtroiske, og jeg har derfor tatt meg den frihet å inkludere Mauser i familien allerede. Må si jeg ser fram til både jakt, dressur, konkurrering og en og annen utstilling med denne krabaten også, selv om nok Stein Roar blir å ha det største ansvaret. Jeg skal for min del fortsette å spekulere i vår neste tollervalp en god stund til, og har forhåpentligvis da lært mye og mangt... Men nå blir det først og fremst lagt vekt på å videreutvikle Emils gode sider, og å dempe de mindre gode - som for tiden virker nærmest fraværende ;)

Emil

Bilder av Mauser og de andre gutta her!
18.01.08

Velkommen til verden, Mauser!

Endelig! Onsdag kveld nedkom Hera med fem valper - fire tisper og èn hann. Da levner det ingen tvil om hvilken valp som ser ut til å bli vår, og vi håper han utvikler seg til å bli den hunden vi ønsker...
Til uka blir det barselsbesøk, med fyldig oppdatering om vårt nye tilskudd!

For øvrig hadde vi en svært bra viltrening onsdag formiddag hvor opptak, grep og avlevering gikk helt etter boka. Også torsdag fikk vi en fin treningsøkt - med lavine på programmet denne kvelden. Med nøye planlegging og uten å gå bort i fra fastsatt treningsopplegg, ble denne kvelden straks mer vellykket enn forrige søndag, hvor vi dro strikken vèl langt. Emil markerte figurantene med iherdig uavbrutt graving alle ganger så nær som den første "hva var det nå vi skulle trene igjen"-runden, noe jeg er svært fornøyd med. For vår del tror jeg det beste er å jobbe med figurantinteressen på dette tidpunktet, slik at motivasjonen forblir på topp med tanke på å jobbe inn en sikker og kontinuerlig markering. Et målrettet søk vil nok komme naturlig etter hvert som Emil får forståelse for oppgaven, og jeg velger å tro at dette skal gå greit.

Morgendagen ser vi for oss å tilbringe på skitur i marka, og setter derfor vår lit til at værgudene holder bort vinden, og gir oss nok minusgrader til at nysnøen ligger en stund til.

15.01.08

Stå på krava!

Hvem er det som prøver å legge kjepper i hjulene våre? Forrige onsdag hadde vi planer om å møte på lydighetstrening sammen med Nidaros-gjengen. Men da jeg vridde om nøkkelen i bilen ville verken bremser eller servo fungere, og uten mulighet til å styre eller bremse, fant vi ut at det var best å holde seg hjemme på gårdsplassen i stedet. Jeg lar sjelden noe komme i veien for hunderelatert moro, men denne gangen møtte jeg min overmakt.

Torsdag hadde vi planlagt å treffe svigermor Reidun og hennes flat, Nyx, på Storvatnet, hvor det nå ligger tykk skøyteis. Mens vi vekslet på å finne balansen på skøytene, med tilhørende krumspring og nesten-ulykker, løp de to hundene rundt og lekte for å bli kjent med hverandre. Med herlig gløgg,
left-overs fra jula, fin-fint vær og to hannhunder som fant tonen ble det en riktig vellykket tur.
Da vi kom hjem fikk Emil en runde med vilttrening, som gikk sånn passe bra, men med tanke på fuglens tilstand skal jeg være fornøyd med at hunden i det hele tatt ville plukke den opp. Etter endt trening ble den kassert og lever nok lykkelig på de evige jaktmarker.
Samme kveld var det tid for vår første felles jakttrening siden i fjor høst. Desverre (?) ble det kun passivitetstrening på Emil. Han skadet en klo her om dagen, og tusler nå rundt med potesokk på det skarpe føret. Av frykt for at han skulle gjøre vondt verre, fikk han denne gangen sitte stille, mens jeg hentet alle dummyer. Jeg er imidlertid storfornøyd med Emils konsentrasjon denne kvelden. Han markerte dummyene, og satt musestille. Fantastisk.

Fredag sto dirigering på programmet. Stoppsignalet har ligget brakk en stund, og må tydeligvis tas fram igjen (det fikk vi bevist på jakttreningen, hvor Emil ikke så ut til å forstå noe av fløytesignalet). Heldigvis skulle det ikke mange repetisjoner til for å vekke Emils hukommelse, og TAKK for det.

Til tross for arbeidshelg, fikk vi sneket inn diverse aktiviteter mellom vaktene. Lørdag ble det videre hjernevasking med stoppsignal, og en økt med lydighet.
Søndag var vi igjen på lavine-trening, men denne gangen fikk nok Emil litt for store utfordringer i forhold til hvor lite han har trent innen denne grenen. Med tre snøhuler med figuranter, men uten noen form for påvirkning, ble nysnøen mer interessant enn selve oppgaven, og alle som ble "tatt av skredet" døde nok denne dagen ;) I tillegg var jeg nok ikke flink nok til å stå på mitt, ettersom jeg i utgangspunktet hadde bedt om å få påvirkning på den første hula, slik at Emil skulle få en vekker på hva det nå skulle dreie seg om (han har jo ingen rutine enda), men da vi møtte fram var figuranten allerede nedgravd. Innerst inne visste jeg jo at dette kom til å bli for tøft, men lot meg overtale av andre til å gjøre et forsøk siden jeg har en slik "superhund". Javisst...
Neste gang skal jeg følge intuisjonen!

I går var jeg helt utslitt etter en særdeles hektisk arbeidshelg, men ut på kvelden ble det en runde med litt useriøse øvelser som å falle om å simulere død når jeg "skyter" Emil, gå sikk-sakk mellom beina og å spille "lei seg". Totalt ubrukelig, men veldig moro!

I dag var vi på Ler, hvor vi møtte Gry Beate og Caro på 1,5 år for en innføring i apportering. Caro er en erketypisk toller-rampegutt som har et stort ønske om å gjøre alt på en gang. Kjenner SÅ godt igjen denne oppførselen fra Emils yngre dager! Vi ble enige om at det blir trening på stuegulvet uten for mange forstyrrelser nå til å begynne med, men Caro har kommet svært godt i gang med treningen, og har en nesten ferdig apporteringsøvelse - foruten avleveringen. Han sitter stille til han får kommando, og det går i forrykende tempo både fra og inn til fører. Et bra utgangspunkt!
Emil fikk en leksjon i fremadsending i dag, noe han ser ut til å ta kjempefint. Deretter var det ny runde med vilt: kanin og kråke i dag. Kaninen bar Emil stolt rundt på ved en hver anledning, mens kråka kunne han, javel da, hente inn for muttern`s skyld. Det ser ut til å være mye mer interessant med viltet når det må jobbes litt på forhånd i form av søk i felt eller ved apportering med skjult nedfall, og Emil kaster seg da spontant over viltet. Han virker litt tregere på opptaket når viltet er synlig. Skal man da fortsette å trene med skjult vilt eller skal man gå inn med krav på synlig vilt? Gode råd og forslag mottas gjerne.

På søndag arrangerer treningskompis Trond en uoffisiell jaktprøve i sine hjemtrakter. Kjempegøy (forhåpentligvis...)! Lavinetreningen må da bortprioriteres, men vi får ta en økt på tordag i stedet.
Vi skulle opprinnelig på jakttrening da også, men etter søndagens skuffelse (over meg selv) tror jeg det beste er å prøve en ny økt med lavine - med bastante meninger denne gangen!


Bilder fra sist uke
09.01.08

Emils personalia er oppdatert med bl.a. stamtavle, og flere bilder av Sofus er lagt ut på Sofus` minneside.

08.01.08

Fornøyde meg...

Søndag var vi igjen klare for lavine-trening med redningshundgjengen. Selv om Tour de Ski (STOOORT grattis til våre svenske venner forresten!), en lengre frokost og sofakos nok virket temmelig forlokkende for flere, var 8 entusiastiske ekvipasjer møtt opp for noen timers trening i nokså kraftig vind denne dagen også. Fint for oss, for vi stiller nokså grønne på denne formen for trening, og vil gjerne se flest mulig i aksjon for å kunne finne hvilken treningsmåte som kan gjøre at vi lykkes best.

Vi delte oss i to lag; overværssøk (egentlig mer eller mindre rundering i snø fant vi ut), og lavine (nedgravd figurant). Vi konsentrerer oss nå om lavine så lenge det er snø, så tar vi fatt på rundering igjen til våren. Her må man prioritere...
Nesten like spent som sist, men om mulig enda mer klar for oppgaven, fikk jeg sende Emil ut i søk uten synspåvirkning også denne gang. Og det gikk, som sist, veldig bra. Han gikk rett i søk, markerte figurant med kontinuerlig graving, og stupte inn i snøhula etter figurant og belønning. Det er selvfølgelig alltid moro å se at ting fungerer, men ekstra moro er det å se at hunden er konsentrert om oppgaven og at samarbeidet er så godt som det er nå. Ikke vet jeg om gutten begynner å bli voksen, eller om samarbeidet er blitt så bra pga. mange treningstimer sammen, men bedre enn det er nå tror jeg ikke jeg kan få det. Og da er jeg fornøyd.

Dagen endte med at vi ble vervet til vinterkurs i lavine i Tydal, som skal gå over to helger i februar/mars, så da utgår desverre utstillingen i Sundsvall. Det hadde vært gøy å stille Emil i full pels for èn gangs skyld, men vi får ofre misskonkurransen til fordel for "brain-work" denne gangen.

I går hadde vi lyst til å gjøre noe helt annet, og valget falt på pinnespor. Siden vi bor som vi gjør, i noe høyereliggende landskap i skogen, er det heller dårlig med barmark her. Snøen har imidlertid blitt steinhard, og gir ingen synlige fotavtrykk. Sporet ble dermed gått opp på speilholke og nakne
lyng-rabber med en frisk bris til å blåse bort sporgata som en ekstra utfordring for snute-verktøyet.
Emil fikk virkelig jobbet, spesielt på de helt forblåste partiene, men fant og avleverte alle seks pinner - inkludert sluttpinnen. Selv om han tidvis gikk litt for brede sporgater var sporoppsøket prima og vinklene flotte, og jeg sier meg godt fornøyd med innsatsen.

På ettermiddagen var det igjen samling for deltagerne på lydighetskurset. Om jeg skal evaluere kvelden, så må jeg nok engang trekke fram Emils konsentrasjon og samarbeidsevne. Han virker fokusert på oppgavene og er god å jobbe sammen med, noe jeg har sett har kommet mer og mer den siste tiden. Samtidig finner han raskt roen når andre hunder skal jobbe. Spesielt fornøyd var jeg med fellesdekken, hvor han lå helt i ro mens kursleder Ellinor gikk tett på hundene og rasket sammen båndene rundt ringen og lagde uro i rekkene :)
Det føles helt supert å endelig ha funnet løsningen på områder i lydighetsgrenen vi tidligere har slitt med, og nesten gitt opp. All ære til Ellinor som med sin humor, kjappe replikker og positive energi får selv den tørreste øvelsen til å bli kjempegøy. Og for ikke å glemme mine gode treningskompiser og venner som backer opp en forvirret hundefører i enhver situasjon :)

Nå gjenstår det å ta opp igjen jakttreningen, og første treningsøkt med Retrieverklubben blir torsdag. Det er på dette området vi VIRKELIG ønsker å satse, og en premiering i AK står høyest av alt denne sesongen. Så får vi se da, om det framgangsrike samarbeidet lar seg overføre også til jakten, eller om vi trenger en sesong til eller to for å nå målet vårt..! Håpe, håpe...

05.01.08

Toller som lavinehund?

I tillegg til daglige lydighetsøkter har Emil nå vært på sin første lavinesøk-trening med Norske Redningshunder. Vi stilte spente opp på Gråkallen i stri vind, og med en håndfull erfarne brukshundfolk som ønsket oss varmt velkommen. Og hvilken rase hadde så vi med oss? Jo, en tollerhann på vel to år. Nå er vi vel blitt mer eller mindre vant til at vår favorittrase ikke ligger like høyt på lista hos de som ikke eier en sådan, og jeg så for meg en lunken respons. Så feil kan man ta. Vi fikk høre at dette måtte være en rase som passet perfekt til oppgaven. I tillegg ville lederen for Dio Trøndelag, Lars Kirksæther, forsikre seg om at vi også skulle trene rundering og spor på barmark, etter å ha sett Emil ivrig i arbeid. Du verden! Jeg ble nesten litt smånervøs da instruktør Ole Reitan (som hadde Emil som deltager på appellmerkekurs) og co mente at vi kunne hoppe over den helt grunnleggende innlæringen med Emil og bare gå rett på sak med nedgravd figurant.
Men det gikk da bra. På første søk forsøkte Emil å komme seg inn i snøhula fra alle kanter enn den han hadde mulighet til å grave seg inn gjennom, men ved andre søk markerte han riktig med èn gang, og gravde seg rett inn. Herlig! Også Silver, en Terv på bare 8 måneder, og som var like ferske i gamet som oss selv, løste gjennom kvelden oppgaven fint. De to rutinerte utøverne, en ung schäferhann ved navn Wolf, og en like ung riesentispe - Luna hadde full kontroll på oppgaven. Det må nevnes at det ble nokså trangt, men bare trivelig, inne i den bittelille snøhula der jeg lå som figurant da Wolf buset rett gjennom snøveggen og inn til meg på jakt etter godbiter. Mye latter ble det både på inn- og utsiden av hula da mannskapet kom til for å hjelpe oss ut. Tenk så gøy man kan ha det i 20 effektive minusgrader!

Vi ble selvfølgelig bitt fullstendig av basillen, og planlegger å møte på neste trening i morgen, med mindre det blåser full storm - da blir det lydighetstrening med resten av lydighetskursdeltagerne i stedet. Selv om vi koser oss stort med lydigheten for tiden, holder vi en knapp på mindre vind og lavinesøk.

Det blåser storm her i Trøndelag om dagen, og dette har lagt en demper på alle planer om lange skiturer og harejakt som var lagt for helga. Men i dag fikk vi da til en tur mellom vindføykene, i tillegg til at Emil fikk trent passivitet da Stein Roar og Bjørnar tok seg en økt med skytetrening på myra.
Ved de to første skuddene var Emil forferdelig knystete og satt som på nåler for å skulle apportere et eller annet. Jeg overså dette fullstendig, og trente kontakt og enkle momenter som stå og fri-ved-fot da gutta gikk fram for å sjekke blinken. De neste skuddsalvene oppførte Emil seg overraskende nok eksemplarisk - satt helt i ro, svært oppmerksom og helt stille. TAKK. Selv om det så ut til å bli en katastrofal treningsøkt, snudde det seg til en svært fornøyelig opplevelse. Det er nok dette vi trenger trening på: rifleskudd med ordentlig "futt" i, og ikke denne startpistol-treninga, som Emil for lengst har gjennomskuet ikke fører til noe moro.

Vi venter nå spent på at lille Mauser skal komme til verden, og har vært på besøk til den vordende mor, Hera. Hun var ikke særlig stor enda (i mine uerfarne øyne) i forhold til at hun har termin 14. januar, men har i følge eier blitt mer leken og barnslig i sin oppførsel og ultralyden viser at hun ihvertfall har 5 valper i magen. Så da får vi bare smøre oss med tålmodighet og håpe på at det blir noen å velge blant. Store planer innen både jakt og dressur er lagt for denne lille rakkeren, som kan vente seg å komme til at aktivt hjem 10. mars!

01.01.08

Julen 2007

...kunne vel ikke blitt stort bedre! Som sykepleier er jeg vant til å skulle jobbe både julaften og i mellomjula, men i år kom unntaket - og jeg har hatt fri HELE romjula (foruten dagvakt julaften og senvakt nyttårsaften) og vi har virkelig fått roet ned og kost oss sammen.
Til tross for mange (og hyggelige...!) sammenkomster, har vi funnet rikelig tid til turer og kvalitetstid med hundene. Flere romjulsturer har det blitt, og vi har selvfølgelig ikke glemt fotoapparatet hjemme, men foreviget flere situasjoner og morsomme opplevelser.
Jeg må nok begynne å skjerpe meg angående mengden bilder jeg publiserer, for det meste har dere vel sett før. I tillegg er det mye arbeid med preparering av hvert bilde, og så er det ikke bare fryd og gammen å gå og drasse på et digert speilreflekskamera i motbakker og halsbrekkende bratte nedoverbakker på ski. Nåja, vi får se hvor flink jeg blir til å retusjere.

Når det gjelder Emil fikk han åpnet nammis-pakkene sine i vill fart under julefeiringen - og litt julemat ble det da også på han. Men så må man jo passe formene, og snørekjøring har blitt en stor favoritt. Jeg er svært fornøyd (selvfølgelig...) med å bli dratt rundt i fjellet med armene i kors på brystet (føler meg litt som frk. Monsen på tur i ødemarken!), men det er en like stor fryd for øyet å se en vilter krabat som løper fritt rundt i skogen på jakt etter hare og annet vilt. Derav har det blitt mye løping i det fri. Det er visst svinaktig gøy å henge i hælene på bror Skott der han turer av sted i fjellet i harelos. Emil har sett strålende fornøyd ut i disse dagene, og ligger fredelig og hviler når vi kommer hjem. Det må være deilig å være hund i slike tider - og forhåpentligvis er det ikke så ille ellers heller :)

Foran oss nå ligger planer om mer lydighetstrening, samtidig som vi starter opp med redningshundtrening førstkommende torsdag. I tillegg skal vi komme i gang med jakttreningen til uka, noe vi på ingen måte verken skal eller kan sluntre unna. Jeg skal være èn av seks intrukstører i jakttrening med Retrieverklubben nå fram mot sommeren, også har vi jo som mål å hale i land en premiering i AK i løpet av 2008. Så det nytter ikke å ligge på latsiden dere!

Julehilsener har dumpet ned i bøtter og spann, og siden med julekort er igjen oppdatert, men jeg mangler desverre fortsatt å legge inn noen... Vi vil imidlertid ønske alle et fantastisk underholdende, framgangsrikt og ikke minst morsomt år i 2008, så håper jeg å treffe igjen så mange som mulig av dere i løpet av året!

<< >>

Til toppen/Back to the top
Stene © 2008